Ana Sayfa
Hakkımda
Polikliniğimiz
İletişim
 
İmplant Soruları
Ağız ve Çene Cerrahisi
Diş Çürükleri
Diş Eti Hastalıkları
Diş Beyazlatma
Dental Radyoloji
Endodonti ve Kanal Tedavisi
İmplant ve Uygulaması
Protez ve Protezin Kullanımı
Gülüş Tasarlama ve Kriterleri
Çocuk Diş Hekimliği
Yaşlılarda Ağız ve Diş Sağlığı
Diş Anatomisi
Diş Temizletme
Protez Dişin Amacı ve Önemi
Ağrısız Diş Çekimi
Estetik Dolgular
Zirkonyum Diş
Şeffaf Diş Plağı
Diş İmplant
Geçici Diş
Estetik Diş Dolgusu
Lamine Diş
Fissür Örtücü
Kuron Kaplama


Çocuk Diş Hekimliği

Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, diş hekimliği dalına çocuk diş hekimliği pedodonti denir.

Çocuklarda Sık Rastlanan Problemler
Çürük; Çocuklarda çürüklerin meydana gelmesinin başlıca nedenleri ballı süt, mama... gibi Pedodonti besinlerin uzun süre (özellikle gece) diş yüzeylerinde kalmasıdır. Bunların dışında yetersiz fırçalama, sağlıksız beslenme, asitli içecekler gelir. Dişlerdeki çürük alan temizlenerek dolgu yapılır ve dişin sağlıklı bir şekilde ağızda kalması sağlanır.
Darbe; Çocuklarda sıkılıkla rastlanan bir sorundur. Darbe alınan dişte herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka diş hekimine danışmak gerekir. Dişlerin canlı dokusu olan ‘’pulpa’’ gelen darbenin etkisi ile canlılığını kaybedebilir. Bu durum geçici veya daimi olabilir. Diş canlılığını kaybettiği zaman ağrıya, apseye veya alttan gelen dişi etkiyecek sorunlara neden olabilir.

Darbe ile oluşabilen diğer sorunlar dişlerin yerinden çıkması, yer değiştirmesi, damağa gömülmesi olabilir. Bu durumda da en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Yer değiştiren veya gömülen diş yumuşak el hareketleriyle yerine yerleştirilmelidir ve düzenli kontrollerle dişin canlılığı kontrol edilmelidir. 

Eğer diş ağızdan çıktıysa hemen bir sütün, serumun veya tükürüğün içinde bekletilerek en kısa zamanda (1 saati geçmemelidir) diş hekimine gidilmelidir. Bu durumda dişin yerine tekrar yerleştirilme şansı olabilir.
Kırık; Dişin kırılan parçası kaybolmamışsa, saklanarak diş hekimine götürülmelidir. Kırık parça bonding ajanlar yardımıyla tekrar dişin diğer parçasına yapıştırılabilir. Eğer dişin kırılan parçası bulunamıyorsa, o kırık dişe kompozit dolgularla restorasyon yapılabilir. Bazı kırıklar dolgu ile düzeltilemeyecek kadar büyük olabilir. Bu durumda kompozit veneer uygulaması yapılabilir.
Diş Çekimi; Süt veya sürekli dişler yapılacak tedavi ile ağızda kalamayacak bir durumdaysa çekilmesi gerekir. Süt dişleri çekildikten sonra alttan sürekli diş gelecektir. Sürekli dişin yerini korumak için yer turucu bir aparey yapılması gerekir. Sürekli dişle çekildiklerinde yerlerine başka diş gelmez. Bu gibi durumlarda dişlerin pozisyonlarının, kapanışın ve estetiğin düzgün kalması için ortodontik tedavi gerekebilir ve mutlaka bir diş hekimine danışılması gerekir.